Ziua Internațională a Traducătorilor

Anual, la 30 septembrie, este sărbătorită „Ziua Internațională a Traducătorilor”, stabilită în 1991 de Federația Internațională a Traducătorilor (FIT) sub egida UNESCO, pentru a sublinia importanța profesiei de traducător și a multilingvismului. A fost aleasă această zi deoarece în calendarul romano-catolic este sărbătorit Sfântul Ieronim, traducătorul „oficial” al Bibliei din limba greacă, ebraică și aramaică în limba latină, în secolul al III-lea.

În 2020, tema zilei este “ITD 2020: Finding the words for a world in crisis”, potrivit  https://www.fit-ift.org/.

Nu cred în sfârșitul lumii”, cartea Antoanetei Ralian, una dintre cele mai cunoscute traducătoare în limba română după 1989, este propunerea noastră de lectură.

Antoaneta Ralian s-a născut pe 24 mai 1924, la Roman. A urmat Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, specialitatea engleză-italiană. A fost angajată la Ministerul Culturii, Direcția Generală a Editurilor, apoi ca redactor de carte la Editura Univers. A tradus în limba română 125 de cărți, scrise de autori precum Henry James, Virginia Woolf, James Joyce, D.H. Lawrence, Katherine Mansfield, Henry Miller, Lawrence Durrell sau Iris Murdoch. A decedat pe 26 noiembrie 2015.

A primit premii și distincții cum ar fi: Premiul pentru traduceri al Uniunii Scriitorilor din România (1997, 2006), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru întreaga activitate (2002), Diploma de apreciere a Departamentului de Stat al Statelor Unite (2002), Premiul Național pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor din România (2013), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor (2013), Premiul special al juriului pentru întreaga carieră (oferit la Gala „Bun de tipar”, 2014).

Cărți publicate: „Toamna decanei: Convorbiri cu Antoaneta Ralian” (volum realizat de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas, 2011), „Amintirile unei nonagenare: Călătoriile mele, scriitorii mei” (Editura Humanitas, 2014).

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.