Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale

Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este aniversată, anual, la 17 mai, cu scopul de a sublinia importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social, conform www.un.org.

Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este, de fapt, o contopire a două zile internaționale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicațiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenției Telegrafice Internaționale și crearea Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informației, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluția 60/252.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

În 2020, tema acestei zile este “Conectându-ne la 2030: ITU pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”. În acest fel, este subliniată contribuția adusă de ITU la accelerarea implementării Agendei 2030. În 2015, statele membre au adoptat în unanimitate Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 obiective ale acesteia. Este cea mai ambițioasă inițiativă luată vreodată pentru a transforma lumea și a promova prosperitatea și bunăstarea fiecărei persoane, protejând mediul înconjurător.

În mesajul său dedicat ediției din 2020 a Zilei mondiale a telecomunicațiilor și a societății informaționale, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat: „Tehnologia informației poate constitui o rază de speranță, permițându-le miliardelor de oameni din jurul lumii să fie conectați. În timpul pandemiei de COVID-19, aceste conexiuni sunt mai importante ca oricând”.

Sursa: AGERPRES

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.