Cultura în carantină: Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a lansat pe 8 aprilie 2020 secțiunea Cultura în carantină: Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19, în cadrul platformei Culturadata Interactiv.

Ideea acestei monitorizări a pornit din nevoia de a răspunde la următoarele întrebări de cercetare, focalizate, pe de-o parte, pe producția / oferta de cultură și, pe de altă parte, pe consumul de cultură:

1. Cum se adaptează producția / oferta de conținut cultural la constrângerile impuse de situația de urgență națională

  • Modele de adaptare a producției
  • Modele de adaptare a canalelor de difuzare

2. Cum se adaptează consumatorul de cultură la constrângerile impuse de situația de urgență națională?

  • Cum evoluează cererea de produse culturale?
  • Metode de susținere a sectorului cultural de către consumatori.

Proiectul urmărește relevanța domeniului culturii în viața cotidiană, cu precădere într-un moment în care prioritățile generale ale populației sunt în proces de reorganizare. Dacă, aparent, cultura nu se încadrează în domeniile prioritare, măsurile luate de către instituții publice, private, artiști asociați și independenți, precum și de către consumatori scot la iveală faptul că domeniul culturii are o importanță majoră, mai ales în momente de criză.

Monitorizarea este structurată în mai multe capitole: ContextEfecte asupra domeniului culturalSprijin pentru sectorul culturalAdaptarea ofertei culturaleAdaptarea consumului cultural și Metodologie. Până în prezent, în cadrul procesului de monitorizare, au fost analizate 250 de instituții de cultură și actori culturali independenți care și-au adaptat activitatea la contextul crizei: teatre publice și independente, instituții muzicale (opere, teatre de operetă, filarmonici), muzee, biblioteci și edituri.

Este important de precizat că acest proces de monitorizare și analiză este gândit ca o sursă de informare ce va fi actualizată periodic în cadrul secțiunii. Astfel, puteți contribui activ la actualizarea secțiunii cu informații pe care le aveți despre acest subiect. Așteptăm comentariile și mesajele voastre pe pagina de Facebook și e-mailurile pe adresa office@culturadata.ro.

Sursa: Ministerul Culturii

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.