Cultura de acasă #muzică_clasică

muzica

1. Filarmonica de Stat Transilvania este una din principalele instituții artistice din România dedicată exclusiv concertelor. Tradiția activității simfonice în Cluj datează de la începutul secolului al XIX-lea. În perioada interbelică au avut loc mai multe evenimente simfonice, susținute de orchestra Operei Române din Cluj, a Teatrului Maghiar și de către o orchestră a comunității evreiești din oraș. În 1965, Filarmonica a organizat prima ediție a propriului său festival anual, „Toamna Muzicală Clujeană”, iar în 1972, a fost fondat corul filarmonicii.

Filarmonica a pus la dispoziție pe canalul său de youtube înregistrarea din stagiunea 2017, Richard Wagner – Aurul Rinului, durată 2:31:53

2. Orchestra de Stat a Filarmonicii din Sibiu – în Sibiu, oraș cu o existență de peste opt secole, începând cu anul 1774, la curtea guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, au fost inaugurate concerte susținute de o orchestră profesionistă. În 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera Răpirea din serai”, iar în 1800, oratoriul Creațiunea” de J. Haydn. Pe parcursul secolului al XIX-lea au concertat la Sibiu mari muzicieni europeni: Franz Liszt, Johann Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Richard Strauss s.a. această activitate muzicală fiind susținută și continuată de societăți culturale românești sau germane până spre mijlocul sec. XX. În contextul existenței unui însemnat număr de muzicieni și a unui conservator de muzică, ca și a unei îndelungate tradiții în domeniul interpretării simfonice și de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat ființă Filarmonica de Stat Sibiu

Concertul Orchestrei de Stat a Filarmonicii din Sibiu, 2017, durată 2:27:20

3. Filarmonica de Stat Târgu-Mureș – Înființată de Guvernul României în anul 1950 prin strădania unor muzicieni de excepție precum Zeno Vancea și Kozma Géza, de șapte decenii instituția își dedică întreaga activitate susținerii de concerte simfonice, vocal-simfonice, operă în concert, corale, camerale și educative. Începând cu anul 2010, pe lângă festivalurile existente, organizează în fiecare stagiune și alte evenimente artistice de excepție: Concerte cu muzică din filme, Concert de Ziua îndrăgostiților, Concert de mărțișor, , Concerte speciale în colaborare cu Asociația de Prietenie Kumamoto-România, cu Ambasada Japoniei la București și Liceul Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș.

Gală extraordinară de operă și operetă de Ziua Femeii, 2018, partea I, durată 49:21, partea a II-a, durată 56:03

4. Filarmonica de Stat Oradea – Adunarea generală de constituire a Societății Filarmonice a avut loc în ziua de 23 decembrie 1923. Concertele simfonice care au urmat, începând din 1924, se înscriau sub emblema Societății Filarmonice, orchestra condusă de Iosif Vamocska programând, printre altele, creații ale compozitorilor Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn-Bartholdy, Smetana și Wagner. În 1949 Societatea Filarmonică devine instituție de stat, desfășurând o bogată activitate muzicală în țară și peste hotare.

Festivalul Primăverii 2014 – Concert nr. 5 pentru pian și orchestră, durată 1:09:45

5. Filarmonica de Stat București – Filarmonica George Enescu” este instituția muzicală reprezentativă a României. Fondată în aprilie 1868, Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie 1868 sub bagheta inițiatorului său.

Concertul Beethoven – Titanul, 2015, durata 1:04:23

6. Filarmonica Moldova din Iași – în 1860 a fost înființată Școala de Muzică și Declamațiune, transformată patru ani mai târziu în Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, iar în 1868 – Societatea Filarmonică Română din Iași, considerată a fi primul pas către constituirea ansamblurilor muzicale profesioniste cu activitate permanentă. În 1905-1906 are loc prima stagiune simfonică ieșeană ce a cuprins cinci concerte, susținute de orchestra Conservatorului, dirijor Enrico Mezzetti; între 1917-1918 are loc istorica stagiune simfonică a orchestrei alcătuite din instrumentiști bucureșteni și ieșeni, inițiată și condusă de George Enescu, urmată de fondarea Societății Filarmonice George Enescu (1918), care a funcționat până în 1923, apoi între 1930-1932.

Spectacolul de deschidere a stagiunii Operei din Iași, 2014, durata 2:13:37

Arhiva video a Filarmonici Moldova poate fi consultată aici.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.