Cultura de acasă #biblioteci digitale

biblio1. Biblioteca digitală mondială (WDL) este un proiect al Bibliotecii Congresului a SUA, realizat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Cultură și Știință (UNESCO) și în cooperare cu bibliotecile, arhivele, muzeele, instituțiile de învățământ și organizații internaționale din întreaga lume. Include 19.147 articole: cărți, manuscrise, hărți, ziare, jurnale, printuri și fotografii, înregistrări sonore și filme despre 193 de țări, datate între anii 8000 î. Hr. și 2000.

2. Europeana – biblioteca digitală europeană, lansată în 2008, oferă în prezent o colecție online de peste 58 de milioane de obiecte de patrimoniu cultural din aproximativ 4.000 de instituții din Europa.

3. Biblioteca Congresului (SUA) – fondată în 1800, Biblioteca Congresului este cea mai veche instituție de cultură, de nivel federal, din America. La 24 august 1814, trupele britanice au ars clădirea Capitolului (unde era găzduită Biblioteca) și au distrus colecția de bază a Bibliotecii de 3.000 de volume. La 30 ianuarie 1815, Congresul a aprobat achiziționarea bibliotecii personale a lui Thomas Jefferson, de 6.487 de cărți, pentru suma de 23.950 de dolari. În prezent, Biblioteca Congresului este cea mai mare bibliotecă din lume cu peste 168 de milioane de documente.

4. Biblioteca Digitală Internațională a Copiilor (ICDL) cuprinde 4619 cărți în 59 de limbi, cărți istorice și contemporane remarcabile, destinate copiilor. Fundația ICDL își dorește să construiască o colecție în care să aibă reprezentată  fiecare cultură și limbă, pentru a da copiilor posibilitatea să cunoască și să aprecieze bogățiile literaturii pentru copii din comunitatea mondială.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.