Scrisori de pe front

Această carte-document este o colecție de scrisori, memorii, fragmente de jurnal și rapoarte scrise de doar câteva dintre milioanele de persoane prinse în vâltoarea Primului Război Mondial. Autoarea albumului, Mirela Florian, a selectat aceste opere ale „numelor neștiute” din multiple arhive și comunități, în așa fel încât diversitatea de etnii, origini sociale, cetățenii (de ex. românii cetățeni ai Imperiului Austro-Ungar) să se suprapună cu o paletă foarte largă de experiențe umane, care de cele mai multe ori nu ies la suprafață dincolo de istoriile glorioase ale acestui eveniment dramatic. Acest volum redă vocea oamenilor care au suferit, au răbdat, au luptat și au sperat în vreme de război.

Booktrailer-ul este multi-stratificat, îmbinând fotografia cu filmul, cu textul și cu vocea, în așa fel încât să surprindă modul în care este construit albumul „Scrisori de pe front”. Acesta din urmă este rezultatul alăturării a zeci de texte și a zeci de imagini (reproduceri ale documentelor originale și ale fotografiilor realizate în acei ani, expuse prin tehnici de colaj), devenind în sine o operă de design de carte.

Videoclipul a fost realizat de către Vlad Pașca. Vocea reproduce fragmente din volum. Fotografiile folosite provin din colecția de portrete efectuate de Leopold Adler la Brașov și din colecția de fotografii de pe frontul românesc.

Booktrailerul a obținut mențiune specială în cadrul ediției de toamnă a concursului de booktrailere CLIPLIT – Carte în 7Arte.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.