Cartea artistică

This slideshow requires JavaScript.

Cartea artistică este o operă de artă care ia forma sau adoptă spiritul unei cărți.

Originile „cărții artistice” sunt  legate de istoria scrierii, a picturii, a imprimării (text și imagine) și, prin urmare, de evoluția cărții ca obiect. Cartea artistică împrumută diferite forme și prezentări spațiale cunoscute încă din Antichitate (volumen) și Evul Mediu (codex). Unele manuscrise occidentale, cu miniaturile lor – prin principiul organizării legăturilor dintre text și imagine – pot fi văzute ca precursorii cărților artistice din epoca modernă.

În Europa, tradiția tipăririi, de la invenția sa de către Johannes Gutenberg și până în zilele noastre, reprezintă o altă sursă a cărții artistice. Astfel, un exemplu (poate unul dintre cele mai complete) de carte care îmbină forme de prezentare diverse este „Proza transsiberiană” (1913) de Sonia Delaunay și Blaise Cendrars. Este o panglică de doi metri, formată din patru foi lipite și proiectată a se deschide în manieră chinezească. Un alt reper istoric a fost crearea cărții „Parallèlement” de Pierre Bonnard și Paul Verlaine, publicată de Ambroise Vollard în 1900. De atunci, cartea artistică este considerată ca un fel de arte grafice și plastice care folosesc suportul cărții.

Cu prilejul Nocturnei bibliotecilor la Braşov, am dorit să prezentăm publicul brașovean acest concept și, cu sprijinul Clubulului ilustratorilor Braşov, am realizat o colecție de opt lucrări unice, una mai minunata ca cealaltă, aparținând artistelor: Alexandra Gold, Bianca Spătariu, Agata Secelean și Iulia Livia Ţamuris! 

Expoziția poate fi vizitată, până la sfârșitul acestui an, la Mediateca francofonă în Casa Baiulescu (Bd. Eroilor nr. 33), la parter.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.