Noutăți de la și despre ANBPR

Articol realizat de dr. Ruxandra Nazare
Prim-vicepreședinte ANBPR

Chestiuni organizatorice și administrative

Sediul social al ANBPR ca organizație, cu care figurează în acte este în București, pe strada
Tudor Arghezi, într-un apartament. Sediul practic și de lucru este asigurat de Biblioteca Națională a României. Recent, proprietara apartamentului din strada T. Arghezi a anunțat că dorește să înființeze o asociație proprie pentru care are nevoie de spațiu și că trebuie să încheie contractul cu ANBPR. După o perioadă de căutări, s-a găsit o soluție. S-a discutat cu Nicolae Constantinescu, bibliotecar universitar, membru ANBPR și administrator al blogului profesional kosson.ro, care a fost dispus să ofere garsoniera sa din București drept sediul social pentru ANBPR. Chestiunea este în curs de derulare.

Cursurile și certificarea lor. Recent au intervenit modificări legislative privind certificarea
cursurilor de formare profesională oferite de alți furnizori și formatori decât universitățile.
Cele mai multe module de cursuri ale ANBPR au certificarea expirată și trebuie reacreditate, dar procesul de acreditare este blocat de către Ministerul Educației. ANBPR a semnat petiția Asociației furnizorilor de formare profesională către Ministerul Educației care întârzie semnarea ordinului comun privind acreditarea cursurilor, contrasemnat deja de Ministerul culturii și cultelor. Este posibil să fie probleme cu reacreditarea cursurilor ANBPR pentru bibliotecari cu studii superioare. Cert este că din cauza acestei situații, în 2018 ANBPR a organizat mult mai puține cursuri și ca atare a atras mai puține fonduri la acest capitol.

Legat de formarea profesională și de riscul și posibilitatea reală a ANBPR de a pierde certificarea cursurilor, în favoarea universităților care urmăresc să acapareze formarea profesională a adulților, discuțiile în ședinta Biroului Executiv din 19 iunie au fost aprinse. Claudia Șerbănuță a observat că trebuie să ne preocupe eventualitatea acestei situații și că trebuie să pregătim soluții de rezervă. În cazul în care ANBPR pierde acreditarea pentru cursurile oferite celor cu studii superioare, există oportunitatea să ofere informații concrete și educație practică non formală (adică fără diplomă recunoscută) prin webinarii.

Aceasta ar fi o direcție practică, care ar pune accent pe abilități și competențe cu rezultate directe, reale, imediate. În acest context, s-a propus luarea în considerare a colectării de fonduri sau fundraising, Asociația putând să intre pe piața de colectare fonduri, unde însă concurența este acerbă. De aceea portofoliul de proiecte și activități, precum și un marketing agresiv de promovare ale asociației contează pentru a atrage atenția marilor donatori, inclusive firme IT și tehnologie, care pot oferi cursuri de noi tehnologii, informatizare, asupra ANBPR.

Rezultatul cert imediat al întârzierii acreditării este scăderea veniturilor la bugetul asociației. Astfel că bugetul și planul de activități pe anul 2018 au fost votate cu condiția să fie executat bugetul fără să se intre în provizioane, adică fără să fie afectat capitalul asociației.

S-a propus de către președintele ANBPR și s-a acceptat să fie mărită cotizația pentru membrii instituționali, de la 100 de lei pe an la 600 lei pe an, potrivit unui calcul. Filialele asociației au un drept de vot la fiecare 30 de membrii cotizanți la zi. Cum un membru instituțional are dreptul la un vot, s-a calculat ca 30 de persoane ori 20 lei cotizație anuală fac 600 lei.

Schimbări în conducerea asociației. Urmare a retragerii prin demisie din Biroul Executiv a
colegilor din Sălaj şi Iaşi, Florica Pop şi Prim-Vicepreşedintele Bogdan Ghiurco, în locul lor au intrat Gabriel Cărăbuş şi Claudia Şerbănuţă, până acum în Consiliul de Conducere. Locurile lor din Consiliu au fost ocupate de colegii de la Argeş şi Olt: Ionela Panait şi Florian Cârstea. Au intervenit schimbări în Biroul Executiv: funcţia de Prim-Vicepreşedinte a fost preluată de Ruxandra Nazare, care se va ocupa de comisiile profesionale ale ANBPR, Vicepreşedinţi sunt Liviu Dediu şi Dragoş Neagu, iar Secretarul Biroului a devenit Sorin Burlacu, care a reocupat de curând postul de Manager la Biblioteca Judeţeană Buzău.

Nou membru instituțional al asociației: Bookster – organizație care pune la dispoziție o bibliotecă modernă și cărți livrate rapid și flexibil marilor companii din România, contra cost pe baza unui abonament lunar, după nevoile de lectură ale corporatiștilor -, a devenit cel mai nou membru instituțional al ANBPR. Cu peste 300 de corporații înscrise între abonații săi, Bookster este cel mai mare furnizor de servicii de bibliotecă și lectură pentru angajații domeniului privat de top, livrate la sediul angajatorului. Detalii mai multe găsiți în interviurile acordate mass mediei de co-fondatori în anii 2016-2017 și pe site-ul
http://www.bookster.ro/landing/

Chestiuni de comunicare. De la începutul anului, redactorul șef al buletinului asociației (BiblioMagazin), Liviu Dediu, a anunțat că este foarte ocupat și că nu se poate ocupa un timp de revistă. Nr. 23 pe trimestrul I 2018 a fost îngrijit de Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Județene Suceava, nr. 24 pe trimestrul II 2018 a fost îngrijit de mine. Portofoliile de articole sunt gata corectate și se vor încărca în viitor. Campania Libraries transform și Nocturna bibliotecilor. Campania Bibliotecile transformă a Asociației bibliotecarilor americani (ALA) urmărește să conștientizeze publicul asupra utilității bibliotecilor. ANBPR a discutat și cerut acordul să preia această campanie, mesajele și materialele de promovare să fie traduse. ALA a fost de acord și campania Bibliotecile transformă se va desfasura sub egida ANBPR care va trimite materialele traduse în format pentru tipărit bibliotecilor județene. Se pot distribui bibliotecilor publice din rețeaua județeana și se pot tipări, folosindu-se mai ales la Nocturna bibliotecilor, care va avea loc pe la sfârșitul lui septembrie. În funcție de alegerea fiecărei biblioteci, Nocturna se poate ține vineri spre sîmbătă noapte, 28 septembrie sau sâmbătă spre duminică, în 29 septembrie. Data este la alegere. Tema Nocturnei bibliotecilor este chiar titlul campaniei Bibliotecile transformă, fiind suficient de largă ca să includeți manifestări diverse.

 

2 thoughts on “Noutăți de la și despre ANBPR

  1. Mulțumesc mult de aceste știri. Dar (pentru mine) e greu de priceput de ce pe saitul ANBPR nu afli nimic despre frământările asociației.

  2. Mulţumesc pentru întrebare şi interes! Majoritatea ştirilor din acest mesaj au fost redactate ca noutăţi şi sunt în curs de machetare pentru nr. 24 din trimestrul II pe anul 2018 al buletinului BiblioMagazin, de care m-am îngrijit şi care este în curs de editare şi încărcare pe saitul ANBPR. Din toamna lui 2016, de când sunt în Biroul Executiv, eu am ales să comunic cu zona de dezvoltare Sud, care cuprinde judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Ialomiţa. Ajung de 2-3 ori pe an să trimit mesaje de informare prin poşta electronică preşedinţilor de filiale, directorilor şi metodiştilor, care la rândul lor distribuie tot prin mesageria electronică colegilor bibliotecari şi membrilor ANBPR. Ca urmare a comunicărilor mele, am reuşit să conving trei judeţe, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Prahova să contribuie cu articole pentru BiblioMagazin. Mesajul de informare de acum redă probleme care sunt în discuţie, în dezbatere, nu au o soluţie oficială, dar eu personal am considerat că trebuie să informez din timp, corect şi transparent, pe restul membrilor asociaţiei asupra actualităţilor curente.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.