Rezumat al conferinţei ANBPR

Afis_Conferinta_ANBPR_Busteni_octombrie_2015micÎn perioada 28-29 ctombrie 2015, a avut loc cea de a XXVI-a ediţie a conferinţei naţionale a bibliotecarilor din bibliotecile publice din România, cu tema: „Bibliotecarii publici – facilitatori de servicii pentru comunitate”.

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov a fost prezentă şi reprezentată la această conferinţă de către: Daniel Nazare – directorul bibliotecii, Ruxandra Nazare – membru CA al ANBPR, Claudia Popescu – preşedinte filiala Braşov a ANBPR şi colege din bibliotecile publice din judeţ: Elena Odăianu (Dumbrăviţa), Laura Gîrbacea (Moieciu) şi Eva Pandelaş (Săcele), membre ale filialei Braşov şi, în acelaşi timp, unele dintre cele mai active şi entuziaste bibliotecare din judeţ.

Colega Ruxandra Nazare, căreia îi mulţumim şi pe această cale, a făcut pentru cei care nu au reuşit să ajungă la conferinţă un scurt rezumat, pe care îl puteţi citi în continuare.

A fost o conferinţă cu un număr mai mic de delegaţi participanţi şi lucrări înscrise.

I. Secţiunea de conferinţă (programul conferinţei)

Mi-au atras atenţia câteva lucrări:

1. Diana Ghiorghieş, Platforma de digitizare BROAD – Biblioteca Românească Online Acces Direct. Este un consorţiu de biblioteci – biblioteci partenere sunt BNaR, BJCluj, Biblioteca Academiei din Cluj şi Biblioteca Societăţii Muzeului Ardelean. Consorţiul este deschis colaborării şi cu edituri, dar deocamdată parteneri au devenit doar bibliotecile. Platforma de digitizare funcţionează ca un sistem de agregare, fiind agregator pentru colecţiile digitale ale bibliotecilor partenere, găzduite pe site-urile lor. În acelaşi timp, platforma are facilităţi deosebite. Un utilizator poate face o comandă de digitalizare, iar cererea de ofertă lansată este realizată de una dintre bibliotecile din consorţiu. BNaR este responsabilă de descrierea bibliografică după standarde profesionale corecte. Există servicii contra cost. Vizualizarea obiectelor digitale se face prin abonare, deocamdată până în decembrie 2015 este gratuită, dar din ianuarie 2016 va fi plătită, acoperindu-se costurile de mentenanţă. Orice bibliotecă doritoare să se afilieze, va încheia un acord de parteneriat. Consultanţi broad.qulto.eu. In contextul in care nu există, din păcate, un portal care să funcţioneze ca agregator pentru bibliotecile digitale din România, iniţiativa aceasta vine să acopere o nevoie.

2. Mihaela Racoviţeanu de la Biblioteca Judeţeană Ialomiţa a prezentat despre utilizarea serviciilor şi colecţiilor de legislaţie de la ei. A conceput şi aplicat un chestionar despre publicaţiile de legislaţie şi interesul publicului pentru cele în format tipărit şi digital. Interesantă iniţiativă, mai ales că acel chestionar, odată realizat, poate fi un model bun de preluat, adaptat şi aplicat. Nu mai muncim şi noi dacă vrem să facem, redimensionăm un model deja la îndemână, după părerea mea.

Aceste lucrări au fost incitante. Au mai fost şi alte lucrări interesante, de la Braşov Brăila, Buzău, Dolj, Galaţi, Oradea, Vrancea, biblioteci judeţene şi locale, făcute de bibliotecare cu pasiune. Dar pe acestea le-am reţinut eu. De la noi, Claudia Popescu a avut prezentare despre proiectul LinkinJobwww.linkinjob.eu.

II. Secţiunea Asociaţie şi organizaţie (ordinea de zi a şedinţei Consiliului de conducere şi a Biroului Executiv

Au participat Dragoş Neagu (preşedinte ANBPR), Sorin Burlacu (prim vicepreşedinte), Gelu Bichineţ (vicepreşedinte), Gabriel Cărăbuş, Liviu Dediu, Costi Mitucă şi eu. Total 7 persoane, şedinţa nefiind statutara şi urmând ca acordul pentru ce s-a discutat să fie cerut celorlalţi membri ce au lipsit, din motive de sănătate sau prinşi în finala campaniei de lectură Bătălia cărţilor. 

Consiliul de Conducere (s-a discutat in ordinea punctelor de pe ordinea de zi)

  • Modificarea regulamentului de acordare a Premiilor ANBPR. Stabilirea grupului de lucru privind reevaluarea actualului regulament, colectarea propunerilor și propunerea noului regulament (termen de realizare). Sorin Burlacu şi Consiliul se vor ocupa de colectarea propunerilor de modificare a regulamentului premiilor ANBPR. Dragoş a mai propus ca nominalizările pentru cărţi să fie însoţite de fişa cărţii sau descrierea bibliografică. Se va trimite un mesaj de solicitare a propunerilor către preşedinţii de filiale şi directori. Termen final pentru colectare – 1 decembrie 2015. Apoi, până în 31 ianuarie 2016, Consiliul de Conducere va analiza, prelua şi formula definitiv modificările la regulament.
  • Situația colectării datelor statistice (data limită de transmitere a informațiilor a fost 15 septembrie) Până la termen, au transmis doar 15 biblioteci. Dragoş s-a angajat să se ocupe şi să obţină informaţiile pentru a actualiza datele despre Biblioteca Digitală.
  • Situația actuală privind stadiul de elaborare a Legii BibliotecilorAm inteles ca legea bibliotecilor cu mai multe amendamente şi modificări se află la Senat, în comisiile de învăţământ şi de cultura. Legea veche se va abroga şi se va adopta o nouă lege, cu capitol distinct de finanţare, sancţiuni prevăzute pentru desfiinţarea unei biblioteci (intră sub incidenţa dreptului penal) şi amenzi (inexistenţa unui reprezentant BJ în comisii de examen, netrimiterea datelor statistice legate de bugetul de achiziţii), precum şi obligativitatea fiecărei Unităţi Administrativ Teritoriale de a înfiinţa biblioteci publice.
  • Poziția Asociației privind aplicarea HG 481 din 24 iunie 2015 și HG 567 din iulie2015 privind cadrul formării profesionale. Împreună cu Carmen Croitoru, director la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare culturală, şi el un mare perdant în urma acestui HG, ANBPR va avea o poziţie comună, pe care o va face cunoscută în mod public celor abilitaţi.
  • Propunere de expoziție națională itinerantă – Ruxandra Nazare S-a acceptat propunerea, urmând ca eu să vorbesc cu Aradul, dacă acceptă coordonarea tehnică. S-a stabilit ca numărul de fotografii maxim să fie de 6 imagini pe bibliotecă.
  • Raportul comisiei de cenzori – Ioana Crihană a citit Raportul Comisiei de cenzori pe anul 2014, care este excedentar.

Nu fac parte din Biroul executiv, ca atare nu am asistat la şedinţă. Dar a doua zi, în conferinţă, la prezentarea lucrării Ioanei Crihana, Anca Râpeanu a adresat mai multe întrebări. In acel moment, au început să se facă mai multe sugestii şi propuneri. Gelu Bichineţ a moderat secţiunea şi din discuţii am înţeles că au convenit în birou să comunice nu numai preşedinţilor de filiale şi directorilor de biblioteci, ci vor face listserv pentru toţi membrii ANBPR. De altfel, principalul reproş adus ANBPR a fost cel legat de faptul că membrii nu se regăsesc cu nevoile lor în ceea ce întreprinde asociaţia, iar comunicarea insuficientă alimentează frustrările. Ideile principale ale discuţiilor au fost:

  • în viitor, conferinţa ANBPR să abordeze o temă legată de carte şi lectură – propunere Ioan Pintea, director Biblioteca Judeţeană Bistrița-Năsăud
  • şedinţele Biroului şi Consiliului de conducere să se facă şi în formula skype, pentru ca membrii lipsă să poată participa şi să se întrunească numărul statutar – propunere Ruxandra Nazare
  • viitoarea conferinţă ANBPR – de primăvară – va avea loc la Tg. Mureş, în mai 2016, şi se doreşte să fie pragmatică, concentrată pe discuţii şi dezbateri pe probleme contabile (întâlnire contabili şefi şi economişti), directori, metodişti. Monica Avram  a promis că până în decembrie va transmite detaliile finale.”

Ruxandra Nazare, membru in Consiliul de Conducere ANBPR

Imagini de la conferinţă, disponibile aici

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.