Google Plus

După un an de zile de muncă, la sfârşitul lunii iunie, Google a lansat proiectul Google+. Acesta intenţionează să transforme cel mai cunoscut motor de căutare al tuturor timpurilor într-o gigantică reţea socială. Este, dacă doriţi, răspunsul Google la Facebook şi Twitter deopotrivă.

Practic, Google + este un amalgam de mai multe servicii pe care le folosim deja, ideea fiind, în conformitate cu Google, să putem face acest lucru mai bine.

Ceea ce deosebeşte acest proiect de Facebook şi Twitter este faptul că accentul acestuia nu este pus pe împărtăşirea informaţiei cu un grup de prieteni oarecare (în masă), ci pe împărtăşirea cu diferite grupuri sociale. Pentru a face acest lucru, Google foloseşte un sistem numit cercuri (Circles).

Google Circles + este o încercare de a rezolva această provocare. Sistemul HTML5 permite utilizatorilor să folosească tehnica “drag-and-drop” (trage şi eliberează) pentru a-şi include prietenii în cercuri sociale diferite (prieteni, familie, colegi de şcoală, de serviciu  grupuri particularizate). Aceeaşi tehnică este folosită pentru a scoate prietenii din aceste cercuri.

Unul dintre lucrurile amuzante ale produsulului este că eliminarea unui prieten sau grup  este însoţită de animaţie (un fum atunci când eliminaţi un prieten şi un cerc care se rostogoleşte pe ecran pentru eliminarea unui grup social).

Google a creat o secţiune specială pentru vizualizarea, editarea şi gestionarea multimedia. Fila fotografie permite accesul utilizatorului la toate fotografiile încărcate, ca şi la cele care au fost marcate. Nu este vorba doar de marcarea fotografiilor,  Google + include şi un editor de imagine complet cu efecte fotografiece cu opţiuni de confidenţialitate şi caracteristici de partajare.

Video chat-ul ar putea prezenta unul dintre cele mai interesante aspecte ale Google +. Gundotra şi echipa sa au plecat de la constatarea că  grupurile de discuţii nu au devenit un fenomen de masă. Astfel, în loc să inviţi un prieten să se alăture unui grup de discuţii, noul produs foloseşti un sistem “hangout”, prin care intri într-o cameră video singur şi, instantaneu, prietenii sunt avertizaţi printr-un mesaj că eşti acolo, astfel că ei pot intra să te salute. Testele preliminare au dovedit că oamenii raăpund mult mai repede şi mai bine la astfel de invitaţii.

Pentru a stimula schimbul, Google a adaugat un motor de recomandare pentru găsirea de conţinut interesant. Caracteristica, Google + Sparks, este o colecţie de articole, clipuri video, fotografii şi alte tipuri de conţinut grupate pe isubiecte de nteres. De exemplu, Films Spark va avea o lista cu conţinut recent şi relevant pentru filme.

Sistemul este algoritmic – şi se bazează pe informaţiile furnizate de alte produse Google (de exemplu, de GoogleSearch), precum şi pe ceea ce este comun prin intermediul Google + şi a butoanelor 1+

Scopul, în conformitate cu Gundotra, este de a face această căutare cât mai simplă, pentru ca utilizatorii să exploreze subiectele care îi interesează şi să le împărtăşească totodată cu prietenii lor. Google + încearcă să devină “one-stop shop”, nu numai pentru partajarea conţinutului, dar şi pentru găsirea lui. În unele privinţe, ne aduce aminte de Twitter şi misiunea sa, de a deveni o reţea de informaţii, şi de  a oconecta instantaneu oamenii de pretutindeni cu ceea ce este mai important pentru ei.

Nici aplicaţiile mobile nu au fost uitate, Android va fi prima aplicaţie mobilă pentru Google+ şi va include accesul la Stream, Circles, Sparks şi Multimedia.

Adaosul acestor caracteristici într-un Mobile App nu este o surpriză. Ce este surărinzător însă, este caracteristica de auto-upload. Orice fotografie sau video pe care le realizaţi cu telefonul dvs., prin intermediul Google + va fi automat încărcat în computer, gata pentru  a fi împărtăşit. Aceste imagini nu sunt publice, însă data viitoare când vă conectaţi pe desktop, butonul de fotografii din bara de stare va avea un număr, care indică numărul imaginilor noi, disponibile pentru partajare. Aceste fotografii şi videoclipuri sunt disponibile pentru partajarea timp de opt ore după încărcare.

Bibliotecile sunt pregătite pentru Google +?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.